Svatomartinské rohlíčky
Sváteční pečivo, kterým potěšíte snad každého.
Dlouho jsem přemýšlela, čím potěším svého muže - Martina, na jeho svátek. Každý rok zkouším něco nového. Na martinské rohlíčky jsem se chystala už dlouho a až konečně letos jsem je vyzkoušela. Hned po prvním soustu mi bylo jasné, že se stanou našim oblíbeným svátečním pečivem a budu je péct tradičně, rok co rok, na 11. listopadu. Na svátek Sv.Martina. Jsou báječné a oba jsme si je zamilovali.
Ingredience na těsto:
- 250g hladké mouky
- 250g špaldové hladké mouky
- 250g Hera máslová příchuť
- 250ml smetany 31 - 33 %
- 50g moučkového cukru
- 1/2 prášku do pečiva
- špetka soli
Ingredience na náplň:
Ořechy, mák, povidla, tvaroh - záleží čistě na tom, co máte nejraději
Mouku prosejeme do mísy společně s práškem do pečiva, moučkovým cukrem a špetkou soli. Přidáme povolenou, na kousky nakrájenou Heru a smetanu. V robotu nebo ručně vypracujeme těsto. Ze začátku bude těsto poměrně lepivé, ale jak se spojí veškeré ingredience, získáme krásně vláčné a hladké těsto. Hotové těsto zabalíme do potravinářské folie a dáme do lednice na hodinu odležet.
Mezitím se můžeme vrhnout na přípravu náplně. Tady se meze nekladou a záleží zcela na vaší chuti. U nás vyhrály dvě náplně - ořechy a povidla.
Ořechová náplň:
- 250g vlašských ořechů
- 100 - 120 ml mléka
- cukr dle chuti
Namleté vlašské ořechy smícháme s cukrem a spaříme horkým mlékem. Mléko vléváme postupně a množství upravujeme podle hustoty náplně. Ořechová směs by měla být poměrně hustá, aby z ní šly pěkně tvořit válečky, kterými budeme plnit rohlíčky.
Na povidlovou náplň jsme smíchala jen povidla s cukrem a dochutila lžící rumu.
Po hodině vyjmeme těsto z lednice a rozdělíme na 4 stejné díly, které zpracujeme na úhledný bochánek. Z těsta vyválíme kruh asi 3-4 mm silný. Rozdělíme jej na 8 stejných výsečí. K delší straně trojúhelníku dáme náplň a rolujeme směrem k cípu. Konce přimáčkneme a vytvarujeme rohlíček.
Tip: Tvarovat můžete buď klasické rohlíčky, nebo zkuste založit rožky dovnitř. Je to jednodušší způsob, vhodný k přípravě rohlíčků s řidší náplní.
Smotané rohlíčky klademe na plech vyložený pečící folií či papírem. Pečeme v troubě předehřáté na 180 °C cca 20 minut do růžova. Ještě horké rohlíčky pocukrujeme moučkovým cukrem s vanilkou.
Kdo by chtěl mít rohlíčky úplně dokonalé, může je po vytažení z trouby potřít rozpuštěným máslem s kapkou rumu a až poté pocukrovat.