Jablečný koláč
Jablka, skořice a ořechy k sobě jednoduše patří. V tomto koláči tyto chutě dokonale ladí.
Ingredience
- 2 hrnky nahrubo nastrouhaných jablek
- 1 hrnek celozrnné špaldové mouky
- 1/2 hrnku polohrubé mouky
- 1 lžička skořice
- 1 prášek do pečiva
- cca 10 datlí
- 2 hrstky nasekaných vlašských ořechů
- 4 vrchovaté lžíce kokosového oleje
- 2 lžíce slunečnicového oleje
- 3 vejce
- 1 vanilkový cukr
- 3-4 vrchovaté lžíce mletého, třtinového cukru
Jogurtovo skořicový dip
- Bílý jogurt
- Cukr dle chuti
- Skořice dle chuti
Postup
Kokosový olej rozpustíme a spolu se slunečnicovým olejem, vejci a cukrem ušleháme do pěny.
Jablka oloupeme a nastrouháme na hrubém struhadle. Oříšky nasekáme a datle nakrajíme na menší kousky.
Celozrnnou špaldovou mouku i polohrubou mouku smícháme s práškem do pečiva a skořicí.
Ve větší míse smícháme veškeré připravené ingredience dohromady, důkladně promícháme a nalejeme do vymazané koláčové formy. Pečeme v předehřáté troubě na 180 st. přibližně půl hodiny.
Než se koláč upeče připravíme si velice jednoduchý, ale přitom chutný jogurtovo skořicový dip a to tak, že smícháme bílý jogurt s cukrem a skořicí dle chuti.