Jablečný koláč

Jablka, skořice a ořechy k sobě jednoduše patří. V tomto koláči tyto chutě dokonale ladí.

Ingredience

  • 2 hrnky nahrubo nastrouhaných jablek
  • 1 hrnek celozrnné špaldové mouky
  • 1/2 hrnku polohrubé mouky
  • 1 lžička skořice
  • 1 prášek do pečiva
  • cca 10 datlí
  • 2 hrstky nasekaných vlašských ořechů
  • 4 vrchovaté lžíce kokosového oleje
  • 2 lžíce slunečnicového oleje
  • 3 vejce
  • 1 vanilkový cukr
  • 3-4 vrchovaté lžíce mletého, třtinového cukru

Jogurtovo skořicový dip

  • Bílý jogurt
  • Cukr dle chuti
  • Skořice dle chuti

Postup

Kokosový olej rozpustíme a spolu se slunečnicovým olejem, vejci a cukrem ušleháme do pěny. 

Jablka oloupeme a nastrouháme na hrubém struhadle. Oříšky nasekáme a datle nakrajíme na menší kousky.

Celozrnnou špaldovou mouku i polohrubou mouku smícháme s práškem do pečiva a skořicí.

Ve větší míse smícháme veškeré připravené ingredience dohromady, důkladně promícháme a nalejeme do vymazané koláčové formy. Pečeme v předehřáté troubě na 180 st. přibližně půl hodiny. 

Než se koláč upeče připravíme si velice jednoduchý, ale přitom chutný jogurtovo skořicový dip a to tak, že smícháme bílý jogurt s cukrem a skořicí dle chuti.