Koblížky s vanilkovým krémem s ruby čokoládovou polevou


Koblížky mám moc ráda. A to nejen ty z pekárny. Často se vrhnu na jejich přípravu doma. Tentokrát jsem se pustila do koblihů plněných vanilkovým krémem, vylepšené lahodnou ruby čokoládou na povrchu. A z klasického snídaňového pečiva se rázem stal dezertík ke kávě. 

Z tohoto receptu mám dvojitou radost. Nejen proto, že se fakt povedl a doma všem chutnal. Druhý důvod je ten, že je vytvořen v rámci nové, dlouhodobé spolupráce s milou paní Zdeňkou, majitelkou obchůdku Sladké potřeby. Obchůdku s tím nejlepším pro sladké pečení, se širokou nabídkou cukrářských potřeb...

Suroviny na kvásek:

  • 100ml mléka
  • 1 polévková lžíce cukru krupice
  • 15g čerstvého droždí

Suroviny na těsto:

  • 160g hladké mouky
  • 160g polohrubé mouky
  • 20g vanilkového cukru
  • 10g pudinkového prášku s vanilkovou příchutí
  • 25g rozpuštěného másla
  • 1 žloutek
  • 100 - 120ml mléka
  • špetka soli
  • + vzešlý kvásek

Suroviny na náplň:

  • 300ml plnotučného mléka
  • 2-3 polévkové lžíce cukru krupice
  • 1-2 polévkové lžíce rumu
  • 1 pudink s vanilkovo - smetanovou příchutí
  • 100g másla

Poleva:

POSTUP:

Do vlažného mléka rozdrobte droždí, přidejte cukr, promíchejte, zakryjte čistou utěrkou a nechejte na teplém místě asi 15 minut odpočívat.

Do mísy prosejte obě mouky, vsypte vanilkový cukr, pudinkový prášek a špetku soli. Sypkou směs promíchejte. Dále přidejte žloutek, rozpuštěné, zchladlé máslo, vzešlý kvásek a začněte pomalu zpracovávat těsto. Pokud máte kuchyňský robot, použijte nástavec "hák" a usnadněte si práci. Těsto hněťte a po částech přidávejte zbylé mléko. Nějaký čas vám to zabere. Hotové, vypracované těsto by mělo být polotuhé, krásně hladké a nelepivé.

Těsto přikryjte utěrkou a nechejte na teplém místě kynout, dokud nezdvojnásobí svůj objem. Zabere to asi 45 minut až hodinu. Vy tak budete mít dostatek času na přípravu krémové náplně.

Příprava krému je snadná. 2/3 mléka nalijte do rendlíku, přidejte cukr a za občasného míchání dejte vařit. Ve zbylé třetině mléka rozmíchejte pudink. Jakmile dosáhne mléko varu, stáhněte teplotu a přilijte pudinkovou směs. Za stálého míchání vařte asi 2 minuty. Nechejte zchladnout.

Po vychladnutí pudink šlehejte ručním šlehačem nebo v robotu šlehací metlou. Po částech přidávejte kousky změklého másla a vyšlehejte hladký krém.

TIP: 

Aby se Vám na uvařeném pudinku při chladnutí nevytvořil škraloup, přikryjte ho potravinářskou folií. Folii ale musíte "přilepit" přímo na povrch pudinku, nestačí zakrýt jen kastrůlek či misku.

A teď zpět k těstu. Po vykynutí jej přendejte na lehce pomoučenou pracovní plochu, propracujte a vyválejte na placku o síle přibližně 1 - 1,5 centimetru. Vykrajujte kolečka o průměru cca 5 - 6cm. S velikostí kolečka to nemusíte přehánět. Při smažení se koblížky docela dost zvětší. Skvěle Vám poslouží sada kulatých vykrajovátek, která najde ve vaší domácnosti jistě mnoho dalšího využití. 

Vykrojené koblížky opět zakryjte utěrkou a nechejte 20 - 30 minut kynout. Čas se odvíjí od teploty, jakou doma máte.

Vykynuté koblížky smažte ve vyšší pánvi nebo v hrnci s dostatečným množstvím rozehřátého oleje. Koblížky musí plavat a nesmí se dotýkat dna nádoby. Koblihy vkládejte do oleje vždy stranou, která byla při kynutí nahoře. Smažte na mírném plamenu dozlatova. Poté je vyndejte na talíř vyložený papírovou utěrkou, která nasaje přebytečný tuk. 

Po vychladnutí začnete s plněním. Silikonový cukrářský sáček s plnící špičkou naplňte vanilkovým krémem. Špičku zapíchněte z boku do koblížku a vstříkněte přiměřené množství krému. 

Na závěr přidejte čokoládovou polevu. Ruby čokoládu Callebaut, rozpusťte ve vodní lázni a koblížky na povrchu potřete. Dle fantazie dozdobte třeba zlatými plátky a malinovým prachem.

TIP: 

Koblížky můžete po usmažení plnit prakticky čímkoliv. Pokud nemáte chuť zrovna na tento vanilkový krém, doporučila bych zkombinovat chutě ruby polevy třeba s malinovým džemem