Akce v kuchyňském studiu Chefparade

13.10.2017

Musím se opět vrátit k akci Testování olejů Lukana v pražském kuchyňském studiu Chefparade, o které jsem Vám psala již v předchozím, srpnovém článku. Tato akce pro mne byla přínosem nejen proto, že jsem se naučila správně využívat různé druhy olejů, ale zažila jsem zde něco nového, a to natáčení propagačních videí.

Když jsem se o této příležitosti dozvěděla, měla jsem neskutečnou radost. Byla jsem plná očekávání, ale zároveň mě přepadala nejistota, jestli vše zvládnu. Zejména když nastal den D. Cesta z Moravy do Prahy mi přišla nekonečná. Naštěstí jsem si jako vždy do vlaku nabalila spoustu food časopisů a čerpala nové inspirace, ale i tak - už jsem chtěla být na místě!

Vůbec jsem nevěděla, do čeho jdu, co takové natáčení obnáší. Nevěděla jsem, co budu vařit, jestli budu schopná krájet bez toho, aniž bych se z nervozity řízla, jak se mám tvářit - prostě mi hlavou šrotovalo nekonečně mnoho podobných otázek. Jakmile jsem se však ocitla v Chefparade kuchyni, nastudovala si recepty a dostala do ruky nůž, nervozita byla rázem pryč. Byla jsem ve svém živlu! Recepty byly skvěle sestavené, jednoduché a jako vždy výborné. Vařilo se jedna báseň i díky skvělé atmosféře, kterou pokaždé na těchto akcích vytvoří velmi příjemní lidé z redakce internetového magazínu Žena-in. Díky za to, že jsem Vás mohla poznat.

A teď k samotnému vaření, nebo spíš k receptům. Byla by totiž velká škoda, ochudit Vás o dobroty, které jsme si na této akci připravili. Vy si je můžete vyzkoušet třeba hned o víkendu a vykouzlit tak sobotní či nedělní menu pro celou rodinu.

Jako hlavní chod si připravte karbanátky se sušenými rajčaty. Recept naleznete zde.

Neváhejte a jako netradiční přílohu vyzkoušejte zapečenou bramboru v oleji s česnekovým dipem. Recept zde.

A co byste řekli na salát? Já osobně si kousek zeleniny dopřávám téměř ke každému jídlu. Za mě tedy salát rozhodně ANO! Recept na chutný salát s křupavými šalvějovými listy:

Ingredience:

  • 5 šalvějových lístků
  • 100 g vlašských ořechů
  • 1 jablko nakrájené na tenké plátky
  • ledový salát , případně směs listových salát

Ingredience na zálivku:

  • 3 lžíce slunečnicového oleje Lukana
  • 1 lžička bílého vinného octu
  • špetka soli
  • pepř
  • 1 lístek šalvěje nadrobno nasekaný
  • 4 lístky šalvěje na ozdobu

Postup: Na pánvi nasucho orestujeme vlašské ořechy. Bude to trvat přibližně 3 minuty na mírném ohni. Poté přidáme lístky šalvěje natrhané na kousky a plátky jablek. Opékáme asi 7 minut, až jablíčka začnou chytat zlatou barvu. Necháme vychladnout. Na zálivku dobře smícháme všechny výše zmíněné suroviny.

Vychladlou ořechovo-jablečnou směs smícháme s natrhaným ledovým salátem, zálivkou a důkladně promícháme. 4 zbylé lístky šalvěje osmažíme dokřupava a dozdobíme jimi salát.  

Anebo dáte přednost řecké kuchyni a připravíte si tzatziky? 

Ingredience:

  • 1 velká salátová okurka
  • 500 g hustého řeckého jogurtu
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžička bílého vinného octa
  • 2 lžíce slunečnicového oleje Lukana
  • 1 lžička soli

Postup:

Neloupanou a omytou okurku nastrouhejte na hrubém struhadle. Dejte do misky a osolte. Nechejte stát asi 15 minut. Po této době vymačkejte všechnu přebytečnou tekutinu.

Smíchejte jogurt s nastrouhanou okurkou. Ochuťte prolisovaným česnekem. Přidejte olej a vinný ocet. Míchejte, dokud se všechny suroviny nespojí. Podle chuti přidejte nasekaný čerstvý kopr a dejte na několik hodin vychladit do lednice. 

Hlavní chod máme, přílohu a salát také. Chybí nám už jen něco ke kafíčku. Sladká tečka za dokonale vyladěným meníčkem. Upečte si kefírovou buchtu s meruňkami. Máte-li k dispozici jiné ovoce, například švestky, nebojte se je použít. A recept? Ten máte k dispozici tady.

Zdroj fotografií: Solnička v kuchyni, archiv redakce Žena-in