Quinoa - zdraví prospěšná superpotravina

08.06.2017

Tip na salát z quinoi se zeleninou

V kuchyni ráda vařím ze surovin, které nejsou až tak obvyklé a mnoho lidí je ani nezná, nebo má ostych je používat. Myslím, že se k nim řadí i quinoa neboli merlík čilský, který pochází z Jižní Ameriky.

Již samotní Inkové, před 6000 lety, hojně používali semena této rostliny a v poslední době zájem o zmíněnou obilninu neustále roste. Není taky divu, když má tolik pozitivních vlastností. Quinoa:

  • bohatá na vlákninu, minerály, vápník a hořčík
  • obsahuje velké množství bílkovin
  • zdroj vitamínu E
  • bohatá na uhlohydráty, tudíž dodává velké množství energie       
  • neobsahuje cholesterol
  • je bez lepku   

V obchodech můžeme vybírat ze tří druhů quinoi:

  • bíla - jemná, máslová chuť
  • červená - jemná, oříšková chuť
  • černá - chuťově výrazná

A jak ji upravit? Nasladko, naslano - to už je zcela na vás. Dnes vám přináším tip na jeden lehký, zdravý salát, tak začněte třeba u něj.