Quinoa - zdraví prospěšná superpotravina
14.07.2017
Tip na salát z quinoi se zeleninou
V kuchyni ráda vařím ze surovin, které nejsou až tak obvyklé a mnoho lidí je ani nezná, nebo má ostych je používat. Myslím, že se k nim řadí i quinoa neboli merlík čilský, který pochází z Jižní Ameriky.
Již samotní Inkové, před 6000 lety, hojně používali semena této rostliny a v poslední době zájem o zmíněnou obilninu neustále roste. Není taky divu, když má tolik pozitivních vlastností. Quinoa:
- bohatá na vlákninu, minerály, vápník a hořčík
- obsahuje velké množství bílkovin
- zdroj vitamínu E
- bohatá na uhlohydráty, tudíž dodává velké množství energie
- neobsahuje cholesterol
- je bez lepku
V obchodech můžeme vybírat ze tří druhů quinoi:
- bíla - jemná, máslová chuť
- červená - jemná, oříšková chuť
- černá - chuťově výrazná
A jak ji upravit? Nasladko, naslano - to už je zcela na vás. Dnes vám přináším tip na jeden lehký, zdravý salát, tak začněte třeba u něj.