Sůl, tuk, ocet, žár
![](https://95273848df.clvaw-cdnwnd.com/4532c3ebfb5823db7a8fcbc5c2a4d116/200001588-b44a6b44a8/173199661_1317884801945408_887579989446944263_n.jpg?ph=95273848df)
Kniha Salt, Fat, Acid, Heat: Mastering the Elements of Good Cooking, tedy Sůl, tuk, ocet, žár: Jak ovládnout základy dobrého vaření, vyšla v dubnu 2017 a během pár týdnů se stala bestsellerem.
Autorkou je Američanka s íránskými kořeny Samin Nosrat. Samin v knize nekomplikovaným způsobem vysvětluje, co a jak dělat lépe. Jak se obejít bez složitých profesionálních kulinárních technik.
Tato netradiční kuchařka vydaná v angličtině se brzy dočkala i překladu do několika cizích jazyků. Dočkala se mnoha ocenění. Nejméně dvě desítky významných deníků a časopisů ji nominovalo na knihu roku. Mimo jiné získala i cenu Jamese Bearda, udělovanou nejlepším kuchařským knihám.
Kniha není zpracována jako typická kuchařka, na které jsme zvyklí. V knize samozřejmě najdete i recepty, ale nejde zde jen o fádní výčet ingrediencí a popis přípravy - všechno je popsáno jinak, osobitě, s nápadem a vtipem. Podobně originálně jsou pojaty i obrázky. V knize nenajdete reálné fotografie, ale výstižné, krásné ilustrace a velké množství grafů, které by měly být nápomocny všem začínajícím kuchařkám a kuchařům.
![](https://95273848df.clvaw-cdnwnd.com/4532c3ebfb5823db7a8fcbc5c2a4d116/200001589-0d1710d174/172800092_121065896633640_2755445557437611846_n.jpg?ph=95273848df)
![](https://95273848df.clvaw-cdnwnd.com/4532c3ebfb5823db7a8fcbc5c2a4d116/200001590-6bc676bc69/173433443_2905632229725698_6712328652528737871_n%20%282%29.jpg?ph=95273848df)
![](https://95273848df.clvaw-cdnwnd.com/4532c3ebfb5823db7a8fcbc5c2a4d116/200001591-763c9763ca/172792813_2807684562836041_79663913694631671_n.jpg?ph=95273848df)
Jak už sám název napovídá, autorka se
v knize zaměřuje na čtyři
jednoduché prvky, bez nichž se neobejde žádné jídlo:
- Sůl, zvýrazňující chuť
- Tuk, který je nositelem chuti a zároveň ovlivňuje konzistenci jídla,
- Ocet chuť vyrovnává,
- Žár, který se postará o tepelné zpracování pokrmu.
Na své si přijdou nejen milovníci masa, ale i vegetariáni. Receptů je v knize opravdu mnoho, takže je z čeho vybírat. Mě osobně zpracování knihy moc zaujalo.
Hledáte inspiraci na lehký oběd, letní piknik, zimní hostinu, oběd ve francouzském či mexickém stylu,...? Není problém. V samotném závěru "kuchařky" najdete vzorová menu pro různé příležitosti a to i s odkazem na stránku s receptem.
Oceňuji i několik volných stránek, určených k zapsání vlastních poznáme. To se vždycky hodí.
![](https://95273848df.clvaw-cdnwnd.com/4532c3ebfb5823db7a8fcbc5c2a4d116/200001592-055a4055a6/173639808_1177205889387776_3254277910730904980_n.jpg?ph=95273848df)
![](https://95273848df.clvaw-cdnwnd.com/4532c3ebfb5823db7a8fcbc5c2a4d116/200001593-9bc0d9bc0f/172895895_466839401103695_526754846492539875_n.jpg?ph=95273848df)
Tato kniha by rozhodně neměla chybět ve vaší knihovničce. Zakoupit ji můžete například na eshopu nakladatelství Leda.cz.
A na závěr něco pro sledující a milovníky Netflixu. Kniha se stala předlohou pro čtyřdílný seriál, který se těší velkému úspěchu. Každý díl je věnovaný jednomu z výše zmiňovaných elementů. Díl věnovaný soli vás zavede do Japonska. Díky dílu o tuku se podíváte do Itálie a seznámíte se s lisováním olivového oleje. Dozvíte se také, jak důležitou roli hraje tuk v mase. S dílem o kyselosti se ocitnete v Mexiku. V závěrečném dílu se pak podíváte jak Samin vaří se svou maminkou.