Jak jsme o prodlouženém víkendu slavili...     

13.05.2017

Tip na uzené makrely a lehký, ovocný dort 

Minulý, prodloužený víkend pro nás byl ve znamení návštěv. Maminka i babička jsou narozeny na začátku května, takže se slavilo, jedlo, pilo...

První květnovou sobotu, tradičně jako každý rok, nám dědeček připravil svou specialitku, na kterou se vždy celá rodina moc těšíme - uzené makrely. 

Tento den je pro nás takový malý svátek. Pamatuji si, že už jako malé holčičky jsme se se sestrou na uzení makrel strašně těšily. Vždy jsme se točily kolem udírny a chtěly dědovi se vším pomáhat. Ta jejich chuť! Jedním prostým a výstižným slovem - mňam! A co mluví za vše? Moje drahá sestřička Markétka ryby nejí, ale tuto domácí makrelku si dá s velkou radostí. 

A jak na ně? Každou rybu důkladně osolte a potřete česnekem. Do větší nádoby si připravte směs strouhanky a grilovacího koření, ve které makrely obalíte. Pak už jen vložíte do vyhřáté udírny a čekáte až bude bašta hotová.


Tak a dost o makrelách... 

Rozhodně ke každé oslavě patří i dort. Pro tentokrát jsem zvolila jednoduchý, ovocný, nepečený dort.     Byl krásný, slunečný den, takže svěží dezert přišel každému k chuti.

Mrkněte na recept a nechejte se inspirovat.

J. <3