Sýr Grilami z litovelské sýrárny
Polovina srpna je za náma, ale věřím, že spoustu krásných slunečných dnů nás ještě čeká. A ty je potřeba využít. Vyrazte k vodě, na výlet, za sportem a pak si dopřejte nějakou dobrotu z grilu. Léto a grilování k sobě jednoznačně patří. Kdo by taky chtěl trávit celé dlouhé hodiny v kuchyni, že jo?
Ať už dáte na gril pořádnou flákotu masa, zeleninu nebo ovoce, úspěch je vždy zaručen. Já třeba miluji i grilovaný hermelín nebo jakýkoliv jiný sýr. K tomu křupavou domácí bagetku nebo lehký salát a jsem spokojená jak želva.
Letos docela ujíždím na vynikajícím sýru, vyráběném v nedaleké litovelské sýrárně Brazzale Moravia. Sýr nesoucí jméno Grilami je zde vyráběn výhradně pro prodejny La Formaggeria Gran Moravia. Jedná se o ručně vyráběný pařený sýr z kravského mléka. Má specifickou strukturu, díky které se při vysokých teplotách neroztéká a při pečení pěkně drží tvar. Sýr sám o sobě má velmi jemnou, né příliš výraznou chuť. Každý tedy může zapojit fantazii a dochutit sýr dle svého. Já Grilami ráda nakládám do marinády z olivového oleje, bylinek - libeček/petrželka - a čerstvě namletého pepře. Jindy zase přidám jen špetku soli a česnek nebo nějaké oblíbené koření. V kombinaci s ořechy také nemá chybu. I varianta "na sladko" je fajn. Přírodní ugrilovaný sýr a brusinky spolu krásně ladí.
Sýr můžete použít i do vegetariánské verze burgeru. A nebo raději vyzkoušíte klasiku trošku jinak a připravíte si z něj smažák?