Zeleninový koláč
Kdo má vlastní zahrádku a pěstuje si doma zeleninu, jistě mi dá za pravdu, že sklizeň právě vrcholí. Kdo nemá vlastní úrodu, nezoufejte! Určitě máte dobré sousedy, známé nebo někoho z rodiny, kdo vás čas od času nějakým tím kouskem zeleniny obdaruje, nebo nakoupíte zeleninu na trhu. Na tento zeleninový koláč budeme potřebovat hlavně cuketu, rajčata, papriku a pořádnou dávku sýra!

Postup:
Do mísy dáme mouku (pokud použijeme klasickou hladkou, je dobré jí nejprve prosít, aby se provzdušnila), přidáme sůl, prášek do pečiva a máslo na menší kousky. Rukou vypracujeme drobivou směs, do které postupně přidáváme ledovou vodu. Směs zpracováváme tak dlouho, dokud nám nevznikne hladké těsto. To pak zabalíme do potravinářské folie a uložíme alespoň na hodinu do lednice.
Mezitím si nastrouháme balkánský sýr, goudu a sýr grana padano.
Česnek prolisujeme a smícháme s trochou olivového oleje. Cuketu nakrájíme na tenká kolečka, rozložíme na utěrku, osolíme a necháme 15 minut "vypotit".
Na kolečka si nakrájíme i rajčata, papriku a mozzarellu.
Po hodině vytáhneme těsto z lednice, opět propracujeme a vyválíme na pomoučeném vále na kulatý plát (tlustý cca 4mm), který přendáme do vymazané koláčové formy (průměr 28cm). Dno korpusu pomažeme česnekovým olejem a lehce posypeme strouhankou, aby nám vpila přebytečnou tekutinu, kterou pustí zelenina během pečení. Dále jej posypeme směsí strouhaných sýrů. Na ně začneme vrstvit nakrájenou zeleninu střídavě s mozzarellou. Na závěr lehce osolíme a opepříme.
Pečeme v předehřáté troubě na 200 stupňů přibližně 30 - 40 minut.
Ingredience na těsto:
- 250g celozrnné špaldové mouky (můžete použít i klasickou hladkou)
 - Špetka soli a prášku do pečiva
 - 3 lžíce ledové vody
 - 120g přepuštěného másla - nejraději používám České Ghíčko 
 
Ingredience na "náplň":
- 1 menší cuketa
 - 3-4 rajčata
 - 1 žlutá paprika
 - 2 mozzarelly
 - 1 stroužek česneku
 - olivový olej
 - 100g balkánského sýra
 - 50g sýru Grana Padano
 - 50g Goudy
 - malá hrstka strouhanky
 - sůl, pepř
 
